1 Ekim 2013 Salı

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 70; SEVGİ

Bilinçaltı neyi severse sevsin, bu sevginin doğruluğunu destekleyecek yüzlerce fikir bulmak için çalışır.
Hangi kuramı destekliyorsak, hep o yönde doğrulamalar ararız. Özellikle tıp alanında hemen her görüşün aksini savunanlar da vardır. Kalple ilgili ''hemen ameliyat'' diyenler olduğu gibi, ''ameliyat yapılacak en son şeydir'' diyenler de var. Ben; en azından  bu ekollerden birinin,  insanları kandırdığını düşünürdüm. Ama zamanla gördüm ki, bu doktorlar hangi ekoldenseler  annelerine bile o ekolün savunduğu tedavi şeklini uyguluyorlar. Her yeniliği de bu ekolün süzgeçinden geçirdikten sonra kabul edebiliyorlar. Hani doğru bir taneydi,  hele bilimde?...

Sevilme isteği bize sürekli hata yaptırır, hele bu kişiyi biz de seviyorsak. Sempati duygumuzu; kişinin fiziksel çekiciliği, benzeliklerimiz ve  o kişinin bizi sempatik bulması oluşturur. Bize en çok benzer olanlar,  ilk insandan beri grubumuzun üyeleridir ve tehlikesizdirler.
Bizler, kendimizi sevmeyi öğrenmeden önce başkalarını sevemeyiz.
Beklentiler, ilişkileri sonlandıran şeylerdir.
İlişkiyi sonlandıran şeylerden bir tanesi daha, karşımızdakine ‘ihtiyacımız’ olmasıdır. Bir başkasına ihtiyaç duyuyor olmamız, kendi bütünlüğümüzün bir kısmının eksik olduğu anlamına gelir. Bu ihtiyaç aynı zamanda takıntıya dönüşerek ilişkinin dengesinin bozulmasına yol açar. Bir şeye veya kişiye ‘ihtiyacımız’ olması, bizi kısıtlayan bir durumdur.
İlişkiyi paylaştığımız kişiden, bizim kendi içimizdeki bir boşluğu doldurmasını bekleyemeyiz. Ancak karşımızdaki kişiye mümkün olduğu kadar tam halimizi sunabiliriz.
Aşık olmanın sizi tatmin edeceğini ve yalnızlığınızı sona erdireceğini zannetmeyin. Çok daha kolay mutlu olabilirsiniz Mutluluk bir durumdur, tatminse bir duygudur.
Mümkün olduğunca çok, mutluluğu, dengeyi ve bütünlüğü kendi içinizde arayın.
Hiç bir ilişkinizin sizin kendi kimliğinizi veya varlığınızı kaybetmenize veya değiştirmenize sebep olmasına izin vermeyin. Aksine, ilişkilerin amacı bize gerçekten kim olduğumuzu hatırlatmak ve bize güç vermektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder