1 Kasım 2013 Cuma

Balinaları koruyun..:)
BİLİNÇALTI KULLANMA KILAVUZU 83; MAHŞERİN 4 ATLISI

Garn'a göre zihnimizi meşgul eden 4 şey;
-Varlığını korumak
-Aşk
-Para
-İtibar görmek
Bunlardan birine veya birkaçına  hitap ederek karşımızdakini etkileyebiliriz. Mesleğiniz ne olursa olsun, sadece  bu dört ana maddeyle insanlara ulaşabilirsiniz.

.
Hikaye ve benzetmeler kullanarak insanların bilinçaltlarını tetikleyerek en hızlı şekilde zihinlerindekini değiştirebiliriz. İnançlarımız öyle köklü translar yaratır ki, bu inancımızla doğru veya yanlışa bakmadan inanırız. Örnek olarak; AKP'ye baktığımızda, ona güçlü bir inançla bağlı olanlar, AKP  ne yaparsa yapsın, ülkeyi bölecek olsa bile,  onu destekleyecek güçlü kanıtları beyinlerinde toplayacaklar, tam tersi CHP'ye inançla  bağlı olanlarsa AKP ağzıyla kuş tutsa, ona karşı olan argümanları,  onların da beyinleri itinayla toplayacaktır...Bu köklü inançları değiştirebilmek mümkün mü? Evet, nasılların detaylı cevapları yeni çıkacak kitabımda..:)

Bilinçaltı olaylar ve duygular arasında bağlantılar kurar. Kurulan bu bağlantılar ve yüklenen anlamlar davranışlarımızın gerçek sebepleridir. Bir davranışı değiştirmek için ona yüklenmiş anlamı gözardı eden yaklaşımlar, bilinçaltı karşısında yetersiz kalır.
Örneğin; eğer sigaraya kendine güven gibi bir anlam yüklenmişse, bu anlamı yükleyebileceği yeni bir davranış seçeneği sunmazsanız sigarayı bırakmanıza izin vermez. Bulunan davranış seçeneğinin de en az sigara kadar kolay ulaşılabilir olması gerekir...

1 yorum:

  1. Evet, anlatımlarda hikaye ve metaforlar önemlidir. Çünkü, dışarıdan gelen uyaranlar (duyularımız vasıtasıyla giren her tür bilgi) beynimizdeki duygu alanı dediğimiz limbik sistemle ilişkilenmelidir. Anlamlandırmak, duygu ile olur. İnsan için, duygunun olmadığı yerde zeka da yoktur. (Bilgisayarları kastetmiyorum) Çünkü, duygu, yani limbik sistem, zeka sonucu elde edilen bilginin yani kurulan ilişkinin hazzını yaşadığı için duygu mutlak surette devreye girer. Sadece zekaya dayalı bir insan davranışından bahsemeyiz, çünkü, zekayı gerçekleştirdiğini düşündüğümüz prefrontal korteks, limbik sistem yani duygu alanımızla bağlantılıdır. Bu anlamda, hikaye, duygu ve zeka donanımlı oldukça etkisi fazladır. (Burada empati ve benzeri süreçler için ayna nöronlar da devreye girer)

    YanıtlaSil