26 Ocak 2012 Perşembe

KELEBEK ETKİSİ (BUTTERFLY EFFECT)

Kelebek Etkisi;  Edvard Lorenz'in 1963 yılında , bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldugu bir teoridir. İlk hesaplamasinda 0,506127 sayısını baslangıç verisi olarak kullanır. İkinci hesaplamada ise kısaltma yaparak 0,506 sayısını kullanır .İki sayi arasinda ki fark yaklasik 1/10000 (onbinde bir); yani bir kelebegin kanat çirpmasinin yarattigi rüzgara esdegerde, minicik bir fark olmasina ragmen, birinci ve ikinci  sayılarla yapılan hesaplamalarda çok farklı neticeler ortaya çıkar. Birinci değerde hava sıcak ve güneşliyken, ikinci değere göre  fırtınalar kopacaktır. Bu sonuca göre; dünyanin bir kösesinde, bir kelebegin kanat çırpması, dünyanin baska bir tarafında kasırgaya neden olabilir.


Örneğin
insan ile şempanzelerin temel genetik yapılarında yalnızca %2 den daha az bir farklılık oldugunu biliyor muydunuz ? Ancak  moleküler kimyanın kavramlarıyla miktarı belirlenebilecek olan bir farklılıktır bu. Ancak insan ve şempanze türlerinin oluşumu bu küçük fark gercekleşmiştir.

Halkalar ve zincirler birbirlerine öyle bağlıdırlar, olaylar-oluşumlar birbirine öyle bağlıdırlar ki, sizin gelişiminiz bir diğerinin gelişimini tetiklemekte veya ona bir fayda sağlamakta ve bu böyle tıpkı suya atılan bir taş gibi halka halka ilerlemektedir. Halkalar giderek, açılarak büyümekte ve karşı kıyıya kadar varmaktadır. Aşağıda, bu konuyu örnekleyen bir filmden alıntı var.
http://www.youtube.com/watch?v=bOmBJKGbMDg&feature=email

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder