17 Ocak 2012 Salı

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 6; PROTEZ HAFIZA

Bugün yaşanmışlıklarımızın önemli bir kısmını TV ve internetten alıyoruz. Korku filmini çok seyredenler için, zombiler anılarının(Yaşanmışcasına) bir parçası.

 Öyleki korku filmlerinde bir aile harika bahçesi olan büyük ve eski bir ev alır. Ev sahibesi bodrum katının kapısını açmaya kalktığında ürpeririz ve ''Deli kadın inmesene''diye düşünürüz. Evin su borularından ses geldiğinde veya elektriğin voltajı düşüp çıktığında ''Kaçsana be kadın.''deriz içimizden, tehlikeyi farket. Sanki evimizin voltajı hep sabitmiş gibi.:)

Bazı bilim insanlarına göre bugünkü hafızamızın %20'si protez, yani takma, yani çakma. Önümüzdeki 50 yıl içinde bu oranın %80 olacağı tahmin ediliyor.

Beynimiz sünger gibi, bu nedenle seçici olmamız lazım. Neyi, neleri izliyorsak bizi ve çocuklarımızı o anilar(!) şekillendirecek.

Geçmiş yaşantıları zihinde saklama ve gereğinde bütünüyle veya parça parça bilinçli olarak hatırlama yeteneğine hafıza veya bellek denir. İnsanın doğumdan sonra içinde yaşadığı çevreden aldığı tüm uyaranlar merkezi sinir sisteminde yani beyinde birtakım izler (engram) bırakır. İnsanda belleğin gelişmesi bu ilk izlenimlerden, anılardan başlar. 


Hafıza;beynin, insanın bütün ruhsal davranışlarında ve hareketlerinde bağlantıyı, bütünlüğü ve sürekliliği sağlayan bir yeteneğidir. Bize medyanın  dayattıkları; yaşanmış en kötü travmalarımızın  etkisinin aynısını yaşamışcasına tepki vermemize neden olacaktır...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder