17 Ekim 2012 Çarşamba

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 44; ROL MODEL(ÖRNEK ALINAN)

Beynimizin en kolay yapabildiği şeydir kopyalamak. Bu sayede yürür, konuşur, değişiriz. Edindiğimiz bir çok alışkanlık bu özelliğimize bağlıdır. Hayatta birilerini model aldığımızda(Tercihli, tercihsiz bunu mutlaka yaparız zaten) o birilerine dönüşmeye başlarız .

Başarı için de başarısızlık için de seçtiğimiz rol modeller çok etkilidir. Model almak; rol modelin her şeyini  taklit etmek demek değildir. .Hangi alanda ilerlemek istiyor ve hangi özelliklerimizin gelişmesini istiyorsak rol modelimizi, beğendiğimiz özelliklerini ona göre seçmeliyiz. Hayatın içinden birilerinin de bizleri rol model aldığını unutmadan, çocuklarımıza, arkadaşlarımıza hangi davranış modelini yakıştırıyorsak ona göre yaşamalıyız.
Bir tencere firmasının satış direktörü Yozgat'ta saha denetimi yapmak üzere, bir evde toplantıyla satış yapan satışçısının sunumunu izlemeye gider. Çelik tencerenin ülkemize yeni girdiği yıllarda susuz tavuk pişirebilmek mucize gibi bir şeydir. Satışçı susuz ve sağlıklı şekilde tavuğun nasıl pişirileceğini göstermek için yere kilim sere ve üzerine oturur pişirme işlemlerinin hepsini de tarif ederek ev sahibine yaptırır. Sonuçta satış yapar direktör merakından çatlamak üzere satışçıya sorar ''Neden yemeği, sunumu ayakta sen yapmadın, kilime oturdun ve ev sahibine tavuğu pişirttin?'' Satişçı ''Biz müdürümüzden böyle gördük.'' der. Müdürünün ayakları yoktur...

Tercihiniz ''Daha, daha fazla...'' seçeneğiyse sizin için üzgünüm çünkü dahaların sonu gelmiyor ama terciniz güzel insani vasıfları modellemek ve model olmaksa zaten tüm dünya yaşadığınız sürece sizin...:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder