21 Mart 2012 Çarşamba

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 31; BİLİNÇALTI

Bilinçli beynimiz saniyede 2 bin bit bilgiyi farkederken (1byte=8bit), bilinçaltımız saniyede 4 milyar bit bilgiyi farkediyor.

 Duyu organlarımızca aldığıımız milyarlarca bilgi, ihtiyaç ve motivasyon süzgecimizden geçerek hafızada depolanıyor. Yani her bilgiyiyi kendi düşünce tarzımıza göre şekillendirdikten sonra depoluyoruz. Hepimiz aynı manzaraya bakarken veya aynı kitabı okurken süzgeçlerimizin (İhtiyaç ve motivasyon) farklılığı yüzünden farklı yorumluyor ve kaydediyoruz.

 Kalıcı hafızamız da duygu yoğunluğu, tekrar ve zamanlamayla oluşuyor. Tüm bunları bilinci oluşturan 3 milyar, bilinçaltını oluşturan 10 milyar hücre yapıyor.

 Bilinçaltı mantıkla değil duyusal verilerle ilgileniyor, bu nedenle her şeyi unutabiliyor ama bize hissettirdiklerini unutmuyoruz.

 Bilinçaltı zaman kavramını da bilmediğinden her şeyi o anda yaşıyor yani üç yaşında yaşadığımız bir travmayı dahi o an olmuşcasına capcanlı tutuyor. Geçmişteki en büyük travmalar, fobilerimiz yeni gerçekleşmiş gibi olduğundan etkilerinide  bir anda silmek çok kolay:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder