13 Mart 2012 Salı

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 30; GÖZ HAREKETLERİ


Temel temsil sistemleriyle göz hareketleri arasında da doğuştan gelen bağlantılar vardır. Genelde insanlar kafalarında resimlerle düşündüğünde, hatırlanan tecrübe bir takım resim ise  sol yukarı bakarlar. Eğer herhangi bir şeyi kafalarında kurgulayıp görüntülüyorlarsa sağ üst tarafa bakarlar. Eğer sesler hatırlamaya çalışılıyorsa genelde gözler kulak hizasında sola gider. Kafada herhangi bir ses tasarlanıyorsa o zaman gözler sağa kayar. Gözler sol alta gidiyorsa kişi iç diyalog içindedir. Muhtemelen kafasında kendi kendine konuşuyordur. Eğer gözler sağ alta takılıp kalırsa genelde kişi bir takım hisleri yaşıyor ve duyuyor durumdadır. Yine kişi donuk ve boş bakıyorsa kafasında resimlerle düşünüyor ya da birşeyler görüntülüyordur. Göz hareketleri genelde bilinçsizce yapılır. Kişi bunun farkında değildir. Solaklarda durum tersine bir durum gösterebilir ve göz hareketleri yer değiştirebilir.

Eğer bir şeyleri hatırlamaya çalışıyorsanız, sol yukarı bakın. Kafanızda bir şeyler sergiliyor ve yaratıcılığınızı geliştirmek istiyorsanız sağ yukarı bakın. Eski anılarınızı ve eskiden duyduklarınızı hatırlamaya çalışıyorsanız, sol yana doğru kulak hizasında gözlerinizi kaydırın. Eğer şarkı besteliyor ya da herhangi bir yaratıcı konuşma hazırlamak istiyorsanız gözlerinizi sağ yana doğru kaydırın. Göreceksiniz eskiye oranla düşünme beceriniz daha bilinçli ve daha etkili olacaktır. İlk zamanlar bu size biraz saçma gelebilir ve kafanız karışabilir, ama becerinizi artırdığınızda olumlu etkilerini göreceksiniz.
Göz hareketlerini kullanmak içinde bulunduğunuz ruh halini değiştireceğinden vücudunuz da otomatik olarak içinde bulunduğunuz ruh halini alacaktır. Dolayısıyla göz hareketlerini bilinçli olarak kullanmak; istediğiniz doğrultuda düşünebilmeyi ve hissedebilmeyi sağlayacağı gibi yaşadığımız duygusal zorluklardan kurtulabilmeyi de mümkün kılacaktır. Tüm duygusal sıkıntılardan, vücudumuzu ve göz hareketlerimizi gerektiği gibi kullanarak uzaklaşabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder