14 Mayıs 2013 Salı

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 62;'' O ADAM KÖTÜ MÜ?''
 BİLİNÇALTINDA ÇAĞRIŞIM VE GENELLEME

Bilinçaltı ilişkilendirmeler, çağrışımlar yapar.Müthiş genellemeler yaptığından; hoşlanmadığınız biri geçmişte burnunun ucuna dokunduysa ve bilinçaltınız bu anı kaydettiyse; burnuna aynı şekilde  dokunan herkesi bu nedenle antipatik bulabilirsiniz. Bu bizim önyargılar nedeniyle çok insan kaybedebileceğimiz anlamına gelir. Önyargıdan uzaklaşmanın yolu; o kişiye  bir şans  vererek ve yeni özelliklerini  keşfetmeye zaman ayırmak olabilir.

Neyi umursarsanız onu görürsünüz; sevmediğiniz birinin hata yapmasını beklerseniz mutlaka görürsünüz, sevdiğiniz biriyse sevmediğiniz kişinin on katı kadar hata yapsa yine de görmezsiniz.

Benzer şeyler ve düşünceler arasında bağlantılar kurar ve hemen öğrenir. Bu özellik çoğu zaman kişiyi zor durumda bırakır. Örneğin belli bir köpek yüzünden gerçekleşen korku, yaşantısını bütün köpeklere genelleyerek bir fobi yaratabilir.  Çoğu zaman insanlar yıllar önce olan o olayı unutmuş olsalar bile bilinçaltı unutmaz. Küçük köpeklerle oynamak onları sevmek bile (Mümkünse) bilinçaltında ki eski bağlantıları olumlu yönde değiştirebilir.

Gerçekçi bilinçaltı; duygulardan, çağrışım yoluyla ve ilk kayıt anında ki yorumlarıyla önemli şekilde etkilenir. Çevrenizde ki birinin, size sürekli işe yaramadığınızı söylediğini düşünün. Bu yanlış bir düşünce bile olsa, tekrar tekrar dile getirilmesi nedeniyle bilinçaltınıza yerleşiyor ve beraberinde gelen öğrenilmiş çaresizlik ve öfke duygularıyla birlikte orada saklanıyor. Bunun üzerine  kişi, kendisinin gerçekten işe yaramaz biri olduğunu düşünmeye başlıyor. Bu sefer de karşılaşılan her yeni durumda bilinçaltınız size otomatik olarak bu mesajı vermeye başlıyor.

 Böylece işe yaramaz olduğunuza inandığınız için, ele aldığınız her durum için nasılsa başarısız olacağım düşüncesini taşıyarak, zaten kolay yolu terciheden beyninizin de desteğiyle, gerekli çabayı göstermemeye başlıyorsunuz.

 Size söylenen belki de tamamen yanlışken, başkalarını süzgeçsiz dinlediğiniz için, kendini gerçekleştiren kehanetlerden biri daha  gerçek oluyor. Bu yüzden duyduklarımız konusunda düşünerek, onları yapıcı hale getirdikten sonra hafızaya atmamız en doğrusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder