23 Nisan 2013 Salı

BEYİN KULLANMA KILAVUZU 59; TELKİN

Telkin; düşünce ve duygularını başkasına kabul ettirmek, aşılamak.

Böyle bir güce sahip olsaydınız neler yapabilirdiniz bir düşünsenize; çocuklarınızın davranışları konusunda, eşinizle ilişkinizde, iş ve sosyal  hayatınızda, sorunlu arkadaşlarınızın problemlerini çözerken, kendinizi bir konuya odaklarken...

Peki  telkinin gücünü ilişkilerimizde nasıl kullanabiliriz?
Bu konuya değinmeden önce telkinle ilgili kendimizi ve karşımızdaki kişiyi hazırlamamız gerekiyor ki başarı sağlayabilelim. Bu aşama literatürde  " mayalama " olarak geçiyor. Yani telkinde bulunmak istediğiniz konu hakkında kişinin yetkinliğinize ikna olmasını sağlamak ve  sizi dinlemeye hazır hale getirmek.
2. aşama olarak kişinin  psikolojik ve fizyolojik olarak rahatlamasını sağlamak gerekiyor. Nedeni çok basit. Sizi anlayabilmesi ve dinlemesi için iletişime açık, engelleri ortadan kaldırmış olması gerekli.Bu rahatlığa ulaşmak için  kişi size güven de duymalı, güveni yaratmak için ortak noktaları paylaşmaya ve uyumlu olmaya  da ihtiyacınız var.

Telkin yapılacak konu, sorun veya ihtiyacın tespitini yapın ama bir şartla; kişi bunu kendisinin bulduğunu düşünsün. Bu sorunun veya ihtiyacın tatmin edilmesinde önemli rol oynayacaktır. İhtiyacın karşılanması için istek hissettirin,  çözüm anahtarının sizde olduğunu düşünmesini sağlayın.

Daha sonra  sizin istediğiniz yere oturması, sizinle yürümesi, uzattığınız broşürü okuması gibi küçük, kibar yapılması mümkün komutlar verin. Yönlendirme yaparken sırt veya kola  parmak ucuyla dokunarak yapılacak yönlendirmeler etkinliği arttıracaktır. Ve bunları her gerçekleştirdiğinde ortamına ve kişisine göre harika, çok iyi, tebrikler gibi takdir içeren cümleler  kullanın.

Bir süre sonra sizin söylemleriniz ve kişinin eylemlerini yapmaya alışan beyin, takdir gördükçe, istenilen davranışı uygulamaktan çekinmeyecektir.

Şimdi kendinizi iyi hissetmek ve geleceğe umutla  bakabilmek adına  aşağıdaki gibi bir söylem işitseniz ve bu konuda size telkinde bulunan biri doğru komutlar kullansa etkilenme dereceniz ne olurdu?

"200 liralık ekstra emeklilik yatırımınızla şimdi huzurlu, yarın daha varlıklısınız.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder