29 Eylül 2013 Pazar

BİLİNÇALTI KULLANMA KILAVUZU 68; COLA içenler; mutludur, AXE kullananlar; sonsuz seksidirJ

İnsan beyni; çevremizi doğru şekilde algılamak için değil, hayatta kalmamız için çalışır. Gerçekler için değil asıl ikna etmek için düşünürüz. Çünkü sosyal bir canlı olan insan bu sayede yiyecek bulabilir, üreyebilir.

Bilim adamı gibi değil, bir avukat gibi çalışır; yani gerçekleri kendisi için çarpıtır. Önceden belli olan hedefi için ihtiyacı olan tarzda  açıklamalar yaratır.

İnsanları; olumlu veya olumsuz sıfatlarla etiketlemek, kendini gerçekleştiren kehanetlerin en büyüğüdür. Başarı ve başarısızlık olasılığını fevkalade etkiler.

Bildiğimiz şeyleri abartarak çok daha fazla bildiğimizi düşünürüz.

Kaybetme ihtimali kazanma ihtimaline göre bizi daha çabuk harekete geçirir.

Karar vermek; seçenek arttıkça zorlaşıyor. Buna ''Seçim paradoksu'' adı veriliyor.

Basket oynayanların uzun boylarına bakarak, basketbol oynadıkları için uzun olduklarını düşünürüz; ama hayır seyrettiklerimizin uzun olmasının sebebi basketbol oynamaları değil, uzun boyluların basketbol için seçilmeleri.:)Ama bizler çocuğumuzun boyu uzasın diye, gördüğümüz dev  basketçilere bakarak, ona bazen zorla, uzasın diye basketbol oynatırız. 

Tam da bu nedenle reklamlar işe yarar; cola içenler mutludur, axe kullananlar sonsuz seksidirJ Bu komedilere inanmasaydık, tüm ürünler, bu tarz reklamları kullanmazdı.

Bir şeye, işe veya kişiye para, zaman harcadığımızda vazgeçmekte zorlanırız, sanki yapılan harcama geri gelecekmiş gibi, genellikle gelmez; sadece harcanan miktarın büyüklüğü bizim vazgeçmemizi engeller. Rulette 5 kez siyah gelirse, insanların çoğu kırmızı gelecek diye kırmızıya yönelir, komik olan her atışta, isterse 100 kez siyah gelsin, topun kırmızı veya siyaha gitme olasılığı aynıdır. ''Bu ilişkiye yıllarımı verdim'' düşüncesini atın kenara, çok şey feda etmiş olmanız o ilişkiyi düzeltme ihtimalinizi arttırmaz, hatta olasılığı düşürür.

Nasıl başlarsa öyle gider inancı; Başlangıç başarıları ve şansı bizi hep böyle gideceğine inandırır. Başardıkça daha fazla risk alırız, korkusuzlaşırız. Bu bizi hata yapmaya açık hale getirir


Dr.lar ve danışmanlar bazen önce bir şeylerin kötü gideceğini, sonra zamanla düzeleceğini söylerler. ''Kremden sonra kaşınma ve yanma olacak yaranız daha kötü gibi görünecek, aslında bunlar iyileşme belirtileri.:)''Bu genelde bizi daha beter yapar çünkü  işe yaramayan yöntemlerini bazen çok geç algılarız, yaptıkları çoğu zaman bizi geç uyandıracak bazen hiç uyandırmayacak bir olasılık yaratan telkinleridir.

Dip noktada gittiğimiz bize yol gösteren kişiyi başarılı görürüz hatta öneririz, başarıyı bile yanılsamalarımızla yorumluyoruz anlayacağınız, dipten sadece yukarı çıkılır, az veya çok  hem de her defasındaJ


Beynimiz her şeyi anlamlı hikayeler şekline getirmek ister, bu çaba her türlü anlamsızlığı değiştireceğinden hikayenin gerçekliği elden gider. Bu nedenle tüm hikayelerimize biraz yalan, biraz senaryo eklenmiştir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder